Nieuwsbrief Oktober
Schapenlandje, en andere groene snippers. (DEEL 1)
In een wat verder verleden had onze gemeente te maken met een provincie die om elke dorpskern een rode contour had getekend. Hierbinnen mocht eventueel wel gebouwd worden maar hierbuiten niet. We waren, en zijn nog steeds, een Groene Hart gemeente en agrarisch gebied moest agrarisch blijven. Dit had als gevolg dat we bij elke groene snipper wel keken of daar geen woning op gebouwd kon worden. Er was een grote woningen tekort en onze inwoners moesten veelal buiten de gemeente een woning zoeken.
Er is sindsdien veel veranderd, niet alleen buiten onze gemeente maar ook binnen onze gemeente. Er zijn grote bouwlocaties ontwikkeld, in Leimuiden en vooral in Roelofarendsveen waar oud “glastuinbouwgebied” is omgevormd naar woningbouw. Een goede zaak waardoor vele van ons een woning binnen de gemeentegrens kunnen vinden. Dit houdt wel in dat we op bepaalde gebied van onze gemeente kunnen spreken van verstedelijkt gebied, klinkt misschien wat raar maar dat is wel zo. Hier moeten we eigenlijk met een andere blik naar kijken. Dit is gebied van rood en grijs, bebouwing en wegen, wat hier belangrijk gaat worden is het vasthouden van de groene gebieden hierin.
Het Schapenlandje heeft me aan het denken gezet. Als je naar het totale gebied kijkt van wat ik dan maar de verstedelijkte gebieden van onze gemeente noem dan zou je als gemeentebestuur, gemeenteraad en college, juist de groen snippers moeten veiligstellen en upgraden tot algemeen gebruiksgroen. Groen met kwaliteit, zogezegd. Bewonersdruk en parkeerdruk tegengaan door de groene snippers veilig te stellen en van een hogere kwaliteit te voorzien. Er zijn overal nog van deze snippers te vinden, dit moeten de pareltjes worden voor de bewoners in een wijk.
Er zijn tegenwoordig andere partijen ook actief in dit denken en zij willen zeker met de gemeente samen op trekken om b.v. het Schapenlandje naar een hoger niveau te tillen. Groen Licht en Blauwe Zone zijn sowieso bereid mee te denken en misschien ook financieel mee te doen in dit soort planontwikkelingen. En er zijn ook fondsen te vinden. De gemeenteraad zou dit actief moeten stimuleren.
Voor woningbouw zijn deze snippers niet noodzakelijk, voorlopig zijn er nog grote locaties genoeg en het buitengebied, agrarisch, is ook volop in verandering. Braassemmerland was ooit oud glastuinbouwgebied. Binnen onze gemeente is nog meer glastuinbouwgebied waarvan delen ook nu al benoemt kunnen worden als verouderd (in tuinbouwbegrippen wel te verstaan) Deze gebieden komen ooit ook beschikbaar voor omvorming naar een nieuwe bestemming. Voorlopig kan er nog gebouwd worden in onze gemeente.
Dus, conclusie:
gemeente of andere groenpartijen, aankopen dat schapenlandje
andere groenpartijen of gemeente, samen met de wijkbewoners een nieuwe invulling bedenken en van het schapenlandje een openbaar toegankelijk wijkparkje maken.
Zo moeten we gaan kijken naar onze groensnippers.
Groen moet belangrijk worden.
Schapenlandje, en andere groene snippers. (DEEL 2)
In het eerste bericht over het Schapenlandje is al aangegeven dat het overdenken van dit plan een soort impulsieve gedachte was gezien het onlogische van dit bouwplan. Door de kleinschaligheid is het vooraf al onrealistisch te bedenken dat je daar 30 % sociaal kan bouwen, je aan de parkeernorm kunt houden en er nog voor de omgeving een ruimtelijk aardig plan van kan maken. Maar goed, dat is aan de ontwikkelaar (schijnbaar).
In het eerste deel kwam ik tot de conclusie dat wij, met elkaar, veel zuiniger moeten worden op ons snippergroen, dat we al die “groenpareltjes” eens op een plattegrond van onze gemeente moeten zetten en daarna kijken wat ervoor nodig is om hier een ketting van te rijgen. In Leiden hebben ze dat gedaan met de Singelloop, al die kleine groengebieden verbinden met elkaar. Het hoeft niet in één keer klaar, hier mag je rustig twintig jaar voor uittrekken. Maar van Veerstraat (nieuwbouw) naar Schapenlandje naar Meerkreuk naar Galgekade, ik zie het al voor me.
Bebouwing van dit soort groensnippers wordt altijd doodgeslagen met argumenten van woonbehoefte en vooral het component sociale woningbouw. Dit zijn drogredenen.
Er wordt al jaren veel gebouwd in gemeente Kaag en Braassem, sterker nog, er wordt geklaagd dat er te veel wordt gebouwd in onze gemeente en
Sociale woningbouw moet je juist niet doen op zulke oneconomische groensnippers. Als je sociaal wilt bouwen doe dan wat extra’s in Braassemmerland, daar kan je aantallen maken.
De werkelijke aantrekkelijkheid ligt in het feit dat het vaak gemeentelijk eigendom is (grond onder ’t Farm). Het staat in de boeken bij de gemeente met een zeer lage grondwaarde. Met bebouwing, zelfs met sociale woningbouw verdient de gemeente er zomaar een paar honderd euro per m2, tel uit je winst. En…. Groen kost de gemeente alleen maar onderhoudsgeld, zie hier het voordeel.
Hoe krijgen we nu een verandering in denken bij Raad en College. Er zijn hier twee manieren voor te bedenken.
Constant bij huidige raad en college onder de aandacht brengen dat groensnippers gezien kunnen worden als duurzame stroken groenparels, eventueel na verhoging van hun groenwaarde. Voedselbosjes, speelgroen, snertplekken, groentetuinen, bomenbosjes, afgestemd op de behoefte van de omwonende bewoners.
Alle groenminnende inwoners van gemeente Kaag en Braassem bij de komende verkiezingen, over twee jaar, op de meest groenminnende politieke partij laten stemmen zodat daar een raadsfractie ontstaat die ertoe doet. Die een vuist kan maken en een verandering tot stand kan brengen.
Want dat kunnen we, als wij dat willen, een duurzame groene gemeente worden, want dat zijn we nog niet, dat moet dus anders.
Schapenlandje, en dan nu, als het broeit, broeit het, laatste deel. (DEEL 3)
In dit hele verhaal, nu laatste deel, is er nog één onderdeel niet aan de orde gekomen, n.l. Duurzaam Glastuinbouw gebieden en Agrarisch landbouwgebied. Voor wat betreft Duurzaam Glastuinbouw gebied werden de hectares door provincie Zuid – Holland veiliggesteld en bewaakt. Hectares mochten wel worden uitgebreid maar er vanaf snoepen, daar waren ze niet van gediend. Onze gemeente trouwens ook niet want wij waren trots op onze tuinbouw. Voor ons agrarisch buitengebied was er al helemaal een “no go“. Groene Hart gemeente, afblijven. Een rode contour om de kernen en verder afblijven.
Maar duurzaam glastuinbouw gebieden bestaan niet meer in onze gemeente, Gelukkig nog wel duurzaam glastuinbouwbedrijven maar dat is wat anders. Laten we eerlijk zijn, de gebieden gaan achteruit, andersoortige bedrijven die zich daar vestigen, een gemeente die daar veel te weinig op handhaaft en het heeft ook een eigenstandige ontwikkeling, percelen te klein en niet economisch genoeg? Zie hoe zich dat ontwikkelt. In het verleden is er al een wijs besluit genomen over omgeving Noordeinde, n.l. Braassemmerland. Heeft pijn genoeg gekost maar heeft onder leiding van de gemeente wel een zinvolle transformatie ondergaan naar woningbouw. Veel inwoners, jongeren, zijn hier blij mee.
Ter zijde: Een nieuwe uitleglocatie duurzaam glastuinbouw, aan de oostzijde van Woubrugge of Leimuiden, dichtbij de veiling van Aalsmeer. Interessante gedachte, Gemeenteraad en College ?
Het agrarisch gebied, ons buitengebied, Groene hart gebied, ook hier vinden veranderingen plaats. Bij agrariërs die er mee stoppen, om welke reden dan ook komen vele hectares vrij. Het zou goed zijn dat we daar met elkaar ook over nadenken. Het kan natuurlijk gebruikt worden om andere agrarische bedrijven te vergroten en zo ruimte te geven aan hun eigen bedrijfsvoering, prima. Maar als dat niet mogelijk is zou het fijn zijn als ons gemeentebestuur hier over nagedacht heeft, niet achteraf maar graag vooraf. Welke invulling hebben zij voor ogen, of geen? Co2 vastlegging, vernatting en water vasthouden of…. woningbouw (zie Gnephoek). En zijn er partijen te benoemen die daar een rol in zouden kunnen/willen spelen. Het zou toch fijn zijn om vanuit het gemeentelijk bestuur het gevoel te krijgen dat ze daar over nadenken en…… ons als inwoners hierin meenemen? Over participatie gesproken?
Oké, dit geeft toch ruimte om van het schapenlandje en andere groensnippers qua bebouwing af te blijven, toch? En daar begon dit verhaal over.