ALV dorpsraden Hoogmade en Woubrugge

In Hoogmade was bij de ALV op 19 oktober in de school Ter Does een bescheiden maar betrokken opkomst. In Woubrugge zat op 18 november de zaal van Die Twee bij de ALV zoals gebruikelijk goed vol. Marco Elstgeest trad in Hoogmade toe tot het bestuur en in Woubrugge is Johan Forsch de nieuwe voorzitter geworden. Na jarenlange dienst als succesvol voorzitter en gezicht van de dorpsraad trad Ben Beukenholdt af. Het eigen verslag van de dorpsraad in Hoogmade is te vinden op de eigen website.

Bij beide vergaderingen hield Bas Hoogerhuis, Adviseur Duurzaamheid van de gemeente, een verhaal over de energietransitie. Zijn oproep aan de bezoekers was om niet te wachten op de gemeente maar ook al zelf aan de slag te gaan met plannen en maatregelen. Het liefst ziet hij initiatieven per dorp waar inwoners duurzaamheidscommissies gaan vormen. In Woubrugge was er de roep om meer concrete en praktische hulp daarbij zoals ‘wie nemen we voor de uitvoering in de arm’ en ‘wie is er betrouwbaar’. De wil is er dus wel maar er zijn blijkbaar nog te weinig handvatten. Bas zei meer te willen inzetten op duurzaamheid-coaches. Zij kunnen inwoners adviseren bij de verduurzaming van hun woning. Ter oriëntatie zijn de websites duurzaambouwloket.nl en verbeterjehuis.nl een goed begin en natuurlijk zijn verwijzing naar de 24 tips.
Uit eigen ervaring kan ik een bezoekje aan leimuidenduurzaam.nl aanraden. Op de lokatie van het infocentrum aldaar is de gelegenheid om van gedachten te wisselen met de adviseurs die veel kennis hebben en allerlei praktische tips gegeven.

De agenda in Woubrugge was verder goed gevuld met interessante sessies. Wouter, jeugdwerker in Woubrugge van dedriemaster.nu nam met zijn verhalen de bezoekers mee in de informele en effectieve contacten die hij heeft met de jeugd van Woubrugge. Het dorp is nu niet zo dynamisch voor 12+  jongeren en daar hoopt hij met bijvoorbeeld activiteiten samen met vrijwilligers wat aan te kunnen doen. De blauwe bus, de jongerenzolder en Wouter zelf zijn ondertussen bekend bij jongeren en als ze ergens mee zitten of gewoon met een onafhankelijke persoon willen praten dan is hij daar. Als je hierover meer wilt weten, zoek dan eens naar ‘jeugdwerk kaag en braassem’ op Facebook.

Daarna sprak Leo Deurloo, voorzitter van de organisatie vluchtelingenwoubrugge.nl uitgebreid over de huisvesting en ondersteuning van de vluchtelingen uit Oekraïne. Dit gebeurt in de voormalige motorzaak Keessen waar met caravans onderdak wordt geboden aan 25 volwassen Oekraïners en 15 kinderen. Bijna alle vluchtelingen hebben een baan en de kinderen gaan ‘gewoon’ naar school. Dat daar zeventig vrijwilligers mee bezig zijn geeft aan dat er veel bij komt kijken maar ook dat de betrokkenheid groot is in Woubrugge. Een bijzonder initiatief in deze tijd.

Het laatste punt op de agenda in Woubrugge was de herinrichting van de Bateweg en dit houdt de gemoederen flink bezig. Dit project begon met een valse start bij de eerste info-sessie door de gemeente. Het vervolg daarna was volgens de dorpsraad wel positief te noemen. Desondanks was er tijdens de vergadering veel kritiek op de plannen en men ziet praktische problemen bij de tot nu toe gemaakte keuzes. Dat participatie geen traject is zonder obstakels is de gemeente nu wel bekend. Laten we hopen dat de Bateweg en omliggende straten met voldoende afstemming de welkome facelift gaan krijgen.

Vorige
Vorige

SvKB nieuwsbrief 2022 december

Volgende
Volgende

Weer problemen in nieuwbouwwijk “de poelen”